Ciasto anielskie z brązowym cukrem

Przepis z programu Martha piecze (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto anielskie z brązowym cukrem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

14 białek dużych jaj

1 ½ miarki jasnego cukru trzcinowego

przesianego

1 ½ łyżeczki winianu potasu

1 ¼ miarki przesianej mąki tortowej

gorący sos czekoladowy (według przepisu).

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W mikserze ustawionym na średnie obroty ubić białka z cukrem na pianę. Dodać winian potasu. Zwiększyć obroty miksera. Ubijać białka aż trzykrotnie zwiększą objętość, a piana stanie się sztywna i lśniąca. Przełożyć pianę do dużej miski. Dosypać mąkę w trzech porcjach. Przełożyć ciasto do torby cukierniczej zakończonej centymetrowym dzióbkiem. Nałożyć ciasto do nie wysmarowanych małych form z wyjmowanym spodem. Wyrównać wierzch łopatką. Nakłuć ciasto nożem, żeby zlikwidować pęcherzyki powietrza. Piec ciasto aż zyska złocisty kolor i stanie się sprężyste. Piec przez 25 minut. Odwrócić formy i postawić na butelkach. Studzić przynajmniej przez godzinę. Podważyć brzeg ciasta nożem i wyjąć ciasto z formy. Podawać z gorącym sosem czekoladowym i lodami kawowymi.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z szynką, cebulami i pieczarkami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szarlotka z gruszek w doniczce
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Biszkopt z galaretką i owocami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Lilijki miodowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szpinakowe koło
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Strudel
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.