Marieta  Marecka

Ciasto a la pleśniak


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 6814

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 5.0

Składniki:

3 szklanki mąki

1 op. proszku do pieczenia (15 g)

1 szklanka cukru trzcinowego

3 jaja

1 op. cukru wanilinowego

1 łyżeczka esencji waniliowej

3 łyżki śmietany, jogurtu lub kefiru

200 g dobrego masła

owoce np. maliny, jagody, borówki, śliwki lub dobre powidła, dżem

 

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy na bok, a żółtka wraz z resztą składników (bez owoców oczywiście) zagniatamy. Białka ubijamy na sztywno. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część układamy na dno blachy, na to wysypujemy owoce, które przykrywamy pianą z białek. Drugą część ciasta ścieramy na tarce lub drobimy palcami i wykładamy na pianę z białek. Pieczemy w ok. 160 stopni ok. 40 minut.

powrót

Podobne przepisy

Pączusie serowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki, Pączki
Tarta ze świeżymi borówkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto ze śliwkami
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.