Ciasto „Cętkowany Wacek”

Przepis z programu Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto „Cętkowany Wacek”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g łoju

250 g mąki ze środkiem spulchniającym

500 ml mleka

100 ml ciemnego rumu

200 g rodzynek

łyżka cynamonu

łyżka imbiru

150 g cukru

50 g masła

 

 

Przygotowanie:


Wlej rum do mleka. Wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce. Wlewaj mleko z rumem, mieszając aż powstanie gęste ciasto. Upewnij się, że wszystko jest dobrze wymieszane. Odstaw na minutę. Natrzyj jedną stronę szmatki kuchennej masłem. Zwiń ciasto w materiał, końce zwiąż sznurkiem. Gotuj w wodzie w dużym garnku przez 2 godziny. Wyjmij ciasto z wody, odwiń je, pokrój na wąskie kawałki i podawaj z sosem budyniowym.

powrót

Podobne przepisy

Bezowy tort migdałowy z brzoskwiniami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort galicyjski
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Croquembouche
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z malinami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Łamańce z makiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Odcinek świąteczny (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.