Ciasto „blondynka” czyli brownie bez czekolady

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto „blondynka” czyli brownie bez czekolady
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

113,5 g masła

100 g brązowego cukru

2 jaja

2 łyżki ekstraktu wanilii

110 g mąki

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

140 g pinioli

140 g kostek albo groszków toffi (gotowych)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Roztop masło w rondelku. Podgrzewaj, obracając delikatnie rondelkiem, aż pojawi się piana i para wodna. Obracaj, aż białe drobinki zaczną brązowieć i powstanie złocista warstwa pod masłem. Gdy będzie złocistobrązowa, przelej do żaroodpornej miski. Dosyp cukier, wbij jaja, wlej ekstrakt wanilii. W drugiej misce wymieszaj suche składniki. Dodaj do wilgotnych i ucieraj, aż powstanie gładkie ciasto. Dorzuć orzechy i toffi. Przelej do przygotowanej foremki. Piecz przez 45 minut. Pozostaw na parę minut do ostygnięcia i pokrój w kwadraty.

powrót

Podobne przepisy

Murzynek
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pavlova
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Tostowe ciasto owocowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Croquembouche
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bezy karmelowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.