Anna Olson

Ciastka z kremem toffi


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Ciastka z kremem toffi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

50 g miękkiego masła

½ szklanki cukru

½ szklanki brązowego cukru

2 jajka

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

1¼ szklanki mąki uniwersalnej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli



Krem toffi

120 g masła

½ szklanki cukru

1 szklanka brązowego cukru Muscovado

½ szklanki syropu kukurydzianego

¼ szklanki wody

½ łyżeczki soli

1 szklanka grubo siekanych łuskanych orzechów włoskich

¾ szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych

½ szklanki śmietany kremówki

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

¾ szklanki posiekanej czekolady



Ciasto

Rozgrzać piekarnik do temp. 175ºC. Natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 20 cm. Utrzeć w misce masło z cukrem na kremową masę. Dodać jajka oraz ekstrakt waniliowy i mieszać, aż masa będzie puszysta. W drugiej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać sypkie składniki do utartej masy i wymieszać. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy

i piec przez 20 – 25 minut, aż ciasto będzie złociste. Odstawić do wystygnięcia.



Krem

Stopić masło w rondlu na średnim ogniu. Dodać cukier, syrop kukurydziany, wodę i sól. Wymieszać

i zwiększyć ogień. Kiedy mieszanina zawrze, dodać kawałki orzechów włoskich oraz wiórki kokosowe.

Gotować ok. 7 min, aż masa ściemnieje i zgęstnieje. Zdjąć rondel z ognia i dodać śmietanę i ekstrakt waniliowy, uważając na gorącą parę. Zalać kremem upieczone ciasto w formie i posypać kawałkami czekolady. Piec 13-16 min. Ostudzić przed pokrojeniem. Przechowywać w temperaturze pokojowej.



© Anna Olson



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml



powrót

Podobne przepisy

Tarta orzechowo-figowa z serem brie i sosem gruszkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Torcik makowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Odcienek świąteczny (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Szarlotka sypana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta cytrynowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta tatin z gruszkami i ciastem francuskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.