Ciastka z kozim serem

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ciastka z kozim serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

250 ml porto

200 g cukru

12 małych fig

płat ciasta francuskiego

110 g świeżego sera koziego

60 ml gęstej śmietany

łyżka posiekanego świeżego rozmarynu

4 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich (ew.)

świeżo zmielony pieprz



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 º C. Podgrzać porto z cukrem w rondlu, wrzucić figi, nakryć papierowym krążkiem i gotować 10 minut na wolnym ogniu. Wyjąć figi i wygotować porto do gęstości sosu. Odstawić.

Wykroić z ciasta 4 kółka o średnicy 10 cm. Położyć na wyłożoną papierem blachę. Przykryć je drugą blachą i piec, aż się zrumienią, 15 – 20 minut. Rozluźnić ser łyżką i wymieszać ze śmietaną na gładką masę. Wymieszać z rozmarynem i popieprzyć. Wyjąć zrumienione ciasto. Posmarować kółka masą serową. Przepołowić figi, ułożyć na serze i posypać orzechami. Zapiekać, aż ser stanie się gorący, ok. 5 minut. Podawać z sałatą oraz z zygzakiem syropu z boku.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Puree marchewkowe na słodko
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Stefanka z buraków i koziego sera podawana z majerankowym pesto
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Puree pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Kanapka ze stekiem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Wiosenne roladki na zimno
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Beszamelowe krokiety z szynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.