Tomasz Jakubiak

Ciastka z karmelizowanymi orzechami, masą serowo-owocową i wiśniowym sosem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 2714

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

opakowanie ciasta filo

25 g kostki masła

50 ml miodu pitnego

masa owocowo-serowa:

150 g twarogu

70 g borówek

70 g malin

150 g cukru brązowego

40 g orzechów laskowych

20 g pestek dyni

20 ml pitnego miodu

łyżka rozpuszczonego masła

sos wiśniowy:

200 g mrożonych wiśni bez pestek

kora cynamonu

łyżka brązowego cukru

50 ml pitnego miodu

Przygotowanie:

Z ciasta filo wytnij prostokąty o wymiarach 12 x 6 cm. Masło rozpuść w rondelku z miodem pitnym. Każdy płat ciasta posmaruj roztopionym masłem i przełóż go na blachę do pieczenia. Jedna warstwa ciastka powinna składać się z czterech złożonych wysmarowanych masłem prostokontów ciasta filo. Na jedno ciastko potrzeba trzech warstw. Wysmarowane płaty ciasta piecz w rozgrzanym piekarniu w 180 stopniach, aż się zrumienią.
Przygotuj masę. Na patelni na średnim ogniu rozpuść cukier z roztopionym masłem. Wsyp orzechy, pestki dyni i wlej miód pitny. Wymieszaj dokładnie. Całość przełóż na blaszkę z pergaminem i poczekaj, aż wystygnie.
W misce roznieć twaróg. Dodaj do niego borówki, maliny, orzechy i pestki dyni. Masę delikatnie wymieszaj.
Przygotuj sos. Na patelni, na której pozostał karmel, przesmaż wiśnie. Dodaj do nich korę cynamonu. Wiśnie podlej miodem pitnym i posyp brązowym cukrem. Sos zdejmij z gazu, gdy zacznie się mocno pienić.
Złóż ciastko. Na talerzu ułóż upieczony płat ciasta. Posmaruj go masą i przykryj drugim, na nim nałóż kolejną warstwę masy i przykryj trzecim. Ciastko polej odrobiną wiśniowego sosu. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Biszkopt z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Makaroniki z kremem karmelowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.