Ciastka z fistaszkami i czekoladą

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciastka z fistaszkami i czekoladą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

100 g niesolonego masła

100 g jasnego cukru muscovado

1 łyżka jasnej melasy (złocistego syropu)

150 g mąki z proszkiem do pieczenia*

80 g prażonych, solonych fistaszków

50 g krówek lub miękkich toffi

100 g kropelek z czekolady mlecznej



do dekoracji:

pomarańczowa czekolada

posypka odpowiednia na Halloween (dynie, nietoperze)

zozole (cukierki musujące)



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C/160°C z termoobiegiem. Wrzucić do miski pokrojone w kostkę, miękkie masło i cukier, miksować kilka minut na gładką, puszystą masę. Dodać jasną melasę i chwilę miksować. Przesiać do mieszaniny mąkę. Grubo posiekać fistaszki i krówki lub toffi, dorzucić, dodać kropelki czekoladowe. Wszystko razem wymieszać rękami. Uformować kulki z ciasta, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczyć. Wstawić do piekarnika i piec 10-12 minut. Wyjąć, zostawić kilka minut na blasze, przełożyć na kratkę i odstawić do ostygnięcia. Pomarańczową czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do szklanej miski i stopić na parze (postawić na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu tak, by dno nie dotykało wody). Zanurzać ciastka do połowy w stopionej czekoladzie i odkładać na kratkę, by obciekły (pod spodem położyć papier do pieczenia, by nie pobrudzić blatu). Udekorować posypką i pokruszonymi zozolami. Zostawić na godzinę, by czekolada zastygła.



* Przesiać 225 g mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Tostowe ciasto owocowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Babeczki z polewą z białej czekolady
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowe cookies z ziarnem kakaowca
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Semla
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.