Ciastka Whoopie Pies

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciastka Whoopie Pies
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto czekoladowe:

½ szklanki masła w temperaturze pokojowej (125 ml)

1 szklanka cukru (250 ml)

2 jajka

1 łyżka ekstraktu waniliowego (5 ml)

½ szklanki przesianego kakao (125 ml)

1 ½ szklanki przesianej mąki (375 ml)

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia (7 ml)

½ łyżeczki soli (2 ml)

1 szklanka mleka (250 ml)



krem piankowy:

2 białka w temperaturze pokojowej

1 szklanka cukru (250 ml)

2 łyżki wody (30 ml)

2 łyżki miodu (30 ml)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (5 ml)



Przygotowanie:

Ciasto czekoladowe: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W dużej misce łączymy kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sól. W stojącym mikserze ubijamy masło z cukrem przez 30 sekund. Dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy, ubijamy kolejne 30 sekund. Dodajemy stopniowo suche składniki na przemian z mlekiem. Ubijamy aż masa stanie się gładka. Łyżką do lodów nakładamy równe porcje ciasta (około 125 ml jednorazowo) na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę - 6 na blaszkę, rozleją się w trakcie pieczenia. Pieczemy 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i całkowicie ostudzamy na metalowej kratce. Krem piankowy: wszystkie składniki ubijamy mikserem ręcznym w misce. Następnie ustawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą i ubijamy, nie przerywając przez 5-7 minut, aż masa stanie się gęsta, kremowa i zwarta. Zdejmujemy z ognia. Ubijamy kolejną minutę. Całkowicie ostudzamy. Gotowy krem możemy przechowywać w lodówce do chwili wykorzystania. Na płaską stronę wystudzonego ciastka nakładamy sporo kremu. Przykrywamy drugim ciastkiem, przyciskając, aby równo się rozłożył. Podobnie postępujemy z pozostałymi ciastkami. Podanie: zawijamy w plastikową folię lub podajemy od razu. Uwaga: ciastka w folii możemy zamrażać.

powrót

Podobne przepisy

Polvorones
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Tarta czekoladowa na czekoladowym cieście
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Muffiny z zieloną herbatą i czekoladą
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Ciasto z rabarbarem
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto dyniowe z orzechową kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.