Anna Olson

Ciastka rodzynkowe


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciastka rodzynkowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki rodzynek

3 łyżki gorącej wody

3 szklanki mąki

2 łyżki cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

120 g schłodzonego masła

pokrojonego na kawałki

1 szklanka mleka

dodatkowe 2 łyżki mleka do posmarowania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Namoczyć rodzynki w gorącej wodzie na 5 minut, odsączyć. Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać masło i rozetrzeć całość palcami tak, aby zostały bardzo drobne grudki masła. Dolać szklankę mleka i wyrobić ciasto. Dodać rodzynki, wymieszać. Wyłożyć ciasto na blat lub stolnicę posypaną mąką. Podzielić ciasto na dwie części, z każdej uformować kulę i spłaszczyć na grubość około 2 cm. Pokroić na 8 trójkątnych kawałków. Ułożyć ciasteczka na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pozostałymi dwiema łyżkami mleka. Piec około 15-18 minut.

powrót

Podobne przepisy

Ciastka moelleux au chocolat
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bezowy tort migdałowy z brzoskwiniami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z botwiną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta orzechowo-figowa z serem brie i sosem gruszkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort szpinakowy z wiśniami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.