Anna Olson

Ciastka rodzynkowe


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciastka rodzynkowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki rodzynek

3 łyżki gorącej wody

3 szklanki mąki

2 łyżki cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

120 g schłodzonego masła

pokrojonego na kawałki

1 szklanka mleka

dodatkowe 2 łyżki mleka do posmarowania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Namoczyć rodzynki w gorącej wodzie na 5 minut, odsączyć. Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać masło i rozetrzeć całość palcami tak, aby zostały bardzo drobne grudki masła. Dolać szklankę mleka i wyrobić ciasto. Dodać rodzynki, wymieszać. Wyłożyć ciasto na blat lub stolnicę posypaną mąką. Podzielić ciasto na dwie części, z każdej uformować kulę i spłaszczyć na grubość około 2 cm. Pokroić na 8 trójkątnych kawałków. Ułożyć ciasteczka na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pozostałymi dwiema łyżkami mleka. Piec około 15-18 minut.

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka z nadzieniem figowym
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Tarta jabłkowa
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Sernik choco-moo
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Kukurydziana szarlotka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Herbatniki paluszki
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Palmierki z ciasta francuskiego
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.