Anna Olson

Ciastka maślane


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciastka maślane
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

240 g masła o temp. pokojowej

½ szklanki +2 łyżki cukru-pudru

¼ szklanki skrobi kukurydzianej lub mąki ryżowej

1½ szklanki mąki pszennej

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 176°C. Utrzeć masło, aż będzie puszyste. Przesiać cukier-puder i utrzeć z masłem, zdejmując masę ze ścianek miski. Przesiać skrobię / mąkę ryżową i wymieszać z maślaną masą. Przesiać mąkę pszenną i sól. Wymieszać wszystkie składniki, dodać wanilię i szybko zagnieść miękkie ciasto. Nakładać porcje ciasta łyżką na suchą blachę w pięciocentymetrowych odstępach. Piec ok. 20 min, aż spody ciastek lekko zbrązowieją. Można przygotować ciastka maślane z czekoladą nugatową (np. Toblerone). Czekoladę należy pokroić na spore kawałki i wbić w surowe ciastka.

powrót

Podobne przepisy

Napoleonki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Babka savarin z truskawkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sernik na zimno z malinami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.