Ciastka czekoladowe Rigo Jancsi

Ciastka czekoladowe Rigo Jancsi
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Dwie puszyste damy (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia węgierska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Ciasto
3 jajka
3 łyżki cukru
30 g startej gorzkiej czekolady
2 łyżki mąki
masło do wysmarowania foremki

Nadzienie
200 g gorzkiej czekolady
30 g niesolonego masła
30 g kakao
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
200 ml śmietany 36%
1-2 łyżki cukru
dżem morelowy
kakao


Przygotowanie ciasto
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Prostokątną foremkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać startą czekoladę i przesianą mąkę, wszystko razem dobrze wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać ruchem od dołu. Przelać ciasto do foremki, wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na kratkę i odstawić do ostygnięcia.

Przygotowanie nadzienia
Czekoladę i masło umieścić w misce, stopić na parze, wymieszać na gładką masę i lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać kakao, cukier i ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszać.
Przekroić ciasto poziomo na pół. Obie połowy posmarować dżemem morelowym. Jedną połowę obficie posmarować stopioną czekoladą, na drugą wyłożyć bitą śmietanę z kakao i rozprowadzić równą warstwą. Złożyć obie części ze sobą, nadzieniem do środka, oprószyć wierzch kakao i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Przed podaniem pokroić na kawałki.


© Jennifer Paterson i Clarisa Dickson Wright

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA