Jennifer  Paterson

Ciastka czekoladowe Rigo Jancsi


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia węgierska

Ciastka czekoladowe Rigo Jancsi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

3 jajka

3 łyżki cukru

30 g startej gorzkiej czekolady

2 łyżki mąki

masło do wysmarowania foremki



Nadzienie

200 g gorzkiej czekolady

30 g niesolonego masła

30 g kakao

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

200 ml śmietany 36%

1-2 łyżki cukru

dżem morelowy

kakao





Przygotowanie ciasto

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Prostokątną foremkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać startą czekoladę i przesianą mąkę, wszystko razem dobrze wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać ruchem od dołu. Przelać ciasto do foremki, wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na kratkę i odstawić do ostygnięcia.



Przygotowanie nadzienia

Czekoladę i masło umieścić w misce, stopić na parze, wymieszać na gładką masę i lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać kakao, cukier i ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszać.

Przekroić ciasto poziomo na pół. Obie połowy posmarować dżemem morelowym. Jedną połowę obficie posmarować stopioną czekoladą, na drugą wyłożyć bitą śmietanę z kakao i rozprowadzić równą warstwą. Złożyć obie części ze sobą, nadzieniem do środka, oprószyć wierzch kakao i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Przed podaniem pokroić na kawałki.





© Jennifer Paterson i Clarisa Dickson Wright



powrót

Podobne przepisy

Napoleonki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Słodka kanapka z kremem po włosku i konfiturą z moreli
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.