Antony Worrall Thompson

Ciasteczka z nadzieniem figowym


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Ciasteczka z nadzieniem figowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

36 suszonych fig

90 g migdałów

5 łyżek dżemu morelowego

szczypta cynamonu

1 łyżka cukru

1 łyżeczka wody w kwiatu pomarańczowego

14 arkuszy ciasta filo

115 g masła

115 g cukru

75 ml wody

4 łyżki miodu

szczypta cynamonu

½ łyżeczki wody z kwiatu pomarańczowego

cukier puder z cynamonem

 

Przygotowanie:

Masło stopić i lekko przestudzić. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Zmiksować figi, migdały, dżem morelowy, cynamon, cukier i wodę z kwiatu pomarańczowego na dosyć gładką masę. Każdy arkusz ciasta filo (pozostałe trzymać przykryte wilgotną ściereczką) przekroić wzdłuż na pół, posmarować do połowy masłem i złożyć na pół. Nałożyć łyżkę nadzienia, zawinąć do środka dłuższe brzegi ciasta i zwinąć ciasto z nadzieniem w rulonik. Posmarować stopionym masłem i ułożyć na blasze. Piec ok. 30 minut na złocisty kolor (odwrócić w połowie czasu pieczenia na drugą stronę). Wyjąć ciasteczka z piekarnika. Tymczasem zagotować wodę z cukrem i gotować ok. 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać miód, cynamon i wodę z kwiatu pomarańczowego. Przełożyć ciasteczka do syropu i zostawić na 2-3 minuty. Wyjąć i odłożyć na kratkę, żeby obeschły. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem z cynamonem.

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka kakaowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.1) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto czekoladowe w jednej misce
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Jabłecznik
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Babeczki z owocami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta z syropem klonowym i orzechami pekan
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.