Anna Olson

Ciasteczka z masłem fistaszkowym


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.6) II seria
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Ciasteczka z masłem fistaszkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki niesolonego masła o temperaturze pokojowej

½ szklanki cukru kryształu

½ szklanki brązowego cukru

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

½ szklanki masła fistaszkowego

1 ½ szklanki mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

¼ łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Utrzeć masło z oboma rodzajami cukru na gładką masę. Wmieszać jajko i ekstrakt wanilii, dodać masło fistaszkowe i mieszać aż składniki się połączą. W osobnej misce zmieszać mąkę, sodę i sól. Wsypać jednym ruchem do ucieranej masy i wszystko razem dobrze wymieszać. Uformować kulki z ciasta, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczyć przy pomocy praski do ciastek zanurzonej w cukrze lub widelcem zanurzonym w mące lub cukrze. Wstawić do piekarnika i piec 9-11 minut, dopóki brzegi ciasteczek nie zaczną się rumienić. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Słodka kanapka z kremem po włosku i konfiturą z moreli
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Proste ciasto cytrynowe z kremem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Kruche ciasto z orzechami laskowymi
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort z kremem herbacianym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.