Anna Olson

Ciasteczka z masłem fistaszkowym


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.6) II seria
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Ciasteczka z masłem fistaszkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki niesolonego masła o temperaturze pokojowej

½ szklanki cukru kryształu

½ szklanki brązowego cukru

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

½ szklanki masła fistaszkowego

1 ½ szklanki mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

¼ łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Utrzeć masło z oboma rodzajami cukru na gładką masę. Wmieszać jajko i ekstrakt wanilii, dodać masło fistaszkowe i mieszać aż składniki się połączą. W osobnej misce zmieszać mąkę, sodę i sól. Wsypać jednym ruchem do ucieranej masy i wszystko razem dobrze wymieszać. Uformować kulki z ciasta, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczyć przy pomocy praski do ciastek zanurzonej w cukrze lub widelcem zanurzonym w mące lub cukrze. Wstawić do piekarnika i piec 9-11 minut, dopóki brzegi ciasteczek nie zaczną się rumienić. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin z jabłkami i kruchym ciastem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Słone rogaliki drożdżowe z owczym twarogiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta tatin z pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni odc. 4
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Babka savarin z truskawkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto na oliwie z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Łamańce z makiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Odcinek świąteczny (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.