Anna Olson

Ciasteczka z kardamonem


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Ciasteczka z kardamonem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

240 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej

¾ szklanki cukru

1 jajko

1 ½ łyżeczki ekstraktu wanili

2 szklanki mąki

¾ łyżeczki mielonego kardamonu

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

 

 

Przygotowanie:


Utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dodać jajko i ekstrakt wanilii i dobrze wymieszać. W osobnej misce zmieszać mąkę, kardamon, sól i gałkę. Dodać do utartego masła i wymieszać, żeby składniki się połączyły. Ciasto podzielić na dwie części i uformować dyski. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Ciasto można też zamrozić do późniejszego wykorzystania; przed użyciem należy rozmrozić przez noc w lodówce. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Blat lub stolnicę, wałek i dysk ciasta oprószyć mąką. Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm. Wykrawać foremką ciasteczka i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Okrawki ciasta zlepić, ponownie rozwałkować i wykroić ciasteczka.
Podobnie postępować z drugim dyskiem ciasta. Piec 12-15 minut, dopóki brzegi ciasteczek nie zaczną się rumienić. Wyjąć z pieca i pozostawić na blasze do ostygnięcia. Przechowywać do 2 tygodni w szczelnym pojemniku.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z botwiną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto wiśniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szarlotka
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Klasyczna beza francuska
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#PnlEGODa

02.02.2012 18:48


CYTUJ

8rGzTs <a href="http://wldwmjzyfajq.com/">wldwmjzyfajq</a>

#lgFAOBgpRe

31.01.2012 18:14


CYTUJ

BKyzom , [url=http://hwdiysmlymgw.com/]hwdiysmlymgw[/url], http://sxkyubusnxdi.com/, http://xsuopqmppyfd.com/

#fliMrrXKKho

31.01.2012 12:51


CYTUJ

GKW9Lv <a href="http://xfnbzpdiruyk.com/">xfnbzpdiruyk</a>

#ziCXFziOoCLjBzFg

30.01.2012 16:28


CYTUJ

It's spooky how celevr some ppl are. Thanks!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.