Delia  Smith

Ciasteczka z cukinii i ziemniaków z serem feta i miętą


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Ciasteczka z cukinii i ziemniaków z serem feta i miętą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 średnie cukinie

2 średnie ziemniaki

20 dag fety

2 łyżki świeżej mięty

2 duże zielone cebulki

sól

pieprz

jajko

 

 

Przygotowanie:


Cukinie trzemy na tarce lub w robocie kuchennym. Warzywo umieszczamy na durszlaku, obficie posypujemy solą i zostawiamy na godzinę. Płuczemy pod bieżącą wodą, by pozbyć się soli, odciskamy w rękach, zawijamy w ściereczkę i mocno wykręcamy. Cukinia powinna być jak najbardziej sucha. Wrzucamy ją do miski. Ziemniaki obieramy, podgotowujemy na parze przez 8 minut i ścieramy na tarce. Dorzucamy je do cukini i mieszamy. Dodajemy pokruszony ser, posiekaną miętę i drobno posiekane cebulki. Wszystko razem mieszamy i porządnie doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Aby uformować z masy ciasteczka, musimy ją czymś związać – dodajemy więc rozbełtane jajko. Jeszcze raz mieszamy. Formujemy placuszki, oprószamy je mąką, smarujemy z obu stron mieszaniną roztopionego masła i oleju, układamy na rozgrzanej, grubej blasze i wstawimy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. Pieczemy pół godziny, obracając po kwadransie. „Ciasteczka” dekorujemy świeżą miętą i podajemy na stół.

powrót

Podobne przepisy

Jaja mimoza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dwukrotnie pieczone suflety z koziego sera
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kanapka z łososiem, jajkiem i marynowaną cebulą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.