Marieta  Marecka

Ciasteczka Phoebe


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 2468

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 i ¼ szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka sody

½ łyżeczki soli

200 g miękkiego masła

¾ szklanki cukru trzcinowego

½ szklanki cukru pudru

1 łyżeczka pasty z wanilii

1 duże jajko

100 g czekolady mlecznej

50 g czekolady białej

50 g czekolady gorzkiej (najlepiej w formie chocolate chips, drobnych)

1 szklanka posiekanych orzechów arachidowych, solonych

 

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem trzcinowym na bardzo jasną, pulchną masę.
Jajko rozkłócamy widelcem, mąkę przesiewamy z sodką. Na zmianę w trakcie miksowania dolewamy trochę jajka i dosypujemy mąkę.
Wlewamy pastę z wanilii, wsypujemy poszatkowane czekolady i pokrojone drobniej orzechy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy po porcji ciasta w wielkości orzecha włoskiego. Zachowujemy odstępy, bo ciastka się lekko rozlewają. Pieczemy ok. 5-8 minut.

powrót

Podobne przepisy

Tarty daktylowo-migdałowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta tatin z jabłkami i kruchym ciastem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bezy karmelowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta z wiśniami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.