Ciasteczka owsiane z groszkami czekoladowymi

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasteczka owsiane z groszkami czekoladowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

113,5g masła

225 g cukru

1 łyżka melasy

110 g mąki

110 g płatków owsianych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

1 jajo

1 łyżka ekstraktu wanilii

110 g groszków czekoladowych

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Do robota kuchennego wrzuć masło, cukier i melasę. Ucieraj na puszystą masę. Jeśli nie masz robota, utrzyj energicznymi ruchami w dużej misce. W drugiej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, sól i proszek do pieczenia. Dolej jajo i ekstrakt do masła, dokładnie wymieszaj. Wygarnij masę z dna, dodawaj stopniowo suche składniki i ucieraj na gładką masę. Dorzuć groszki i wymieszaj łyżką. Jeśli wolisz ciasteczka o gładkiej konsystencji, dodaj płatki owsiane błyskawiczne albo rozdrobnione. Łyżką nabieraj ciasto i układaj kulki na posmarowanej tłuszczem blasze. Lekko rozpłaszcz. Pozostaw między nimi dużo miejsca, bo urosną. Piecz przez 12-15 minut. Zostaw na 2 minuty, żeby przestygły. Zdejmij z blachy. Postaraj się zjeść tylko jedno!

powrót

Podobne przepisy

Karmelowe napoleonki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Makaroniki z kremem karmelowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto czekoladowe ze spękanym wierzchem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Sernik z truskawkami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta tatin z pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni odc. 4
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.