Anna Olson

Ciasteczka maślane


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasteczka maślane
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej

2 ½ szklanki cukru pudru

5 żółtek

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

½ łyżeczki ekstraktu migdałowego

3 ¼ szklanki mąki tortowej

½ łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:


Przesiać cukier puder na arkusz papieru. Wrzucić masło i cukier do malaksera i utrzeć razem, początkowo na małych obrotach. Dodać żółtka i oba ekstrakty i wymieszać. Przesiać mąkę i sól na arkusz papieru. Wsypać do malaksera i ucierać aż powstanie gładka masa. Uformować w krążek, owinąć folią i chłodzić przez minimum 2 godziny. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm. Wykrawać dowolne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (resztki ciasta zagnieść, chłodzić kilka minut i ponownie rozwałkować). Piec ciasteczka 10 – 15 minut (powinny lekko zrumienić się od spodu, a z wierzchu pozostać blade). Wyjąć blachę z piekarnika, przełożyć ciasteczka na kratkę i odstawić do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Sernik z fety z wiśniami i kruszonką
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Sernik z truskawkami w wódce
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bezowy tort migdałowy z brzoskwiniami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sernik czekoladowy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Ciasto z rabarbarem
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Rogaliki rugelah z białego sera z orzechowym farszem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc. 26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.