Marieta  Marecka

Ciasteczka maślane cytrynowo-waniliowe


Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasteczka maślane cytrynowo-waniliowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g miękkiego masła Lurpak Klasyczne

150 g cukru pudru

1 żółtko

200 g mąki pszennej

100 g mąki kukurydzianej

skórka starta z połowy cytryny

1 łyżeczka pasty z wanilii

 

Do podania:

2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Miękkie masło i cukier puder utrzeć w malakserze, dodać pastę z wanilii, startą skórkę z cytryny i żółtko, dodać przesiane mąki i utrzeć.
Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i chłodzić około 10 minut w lodówce.
Po schłodzeniu masę wycisnąć na blaszkę, formując ciasteczka, wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 7 do 9 minut w temp. 160 stopni. Podawać posypane cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Tort z kremem herbacianym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
(odc.01)tort migdałowy z owocami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
(odc.06) greckie ciasto orzechowe
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Tarta jabłkowa
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Cup cakes
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ciasteczka kawowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

21.04.2017 10:01

CYTUJ

fajne, lekkie ciasteczka, właśnie takie lubię, a jakiej mąki użyto? czy jak użyje mąki o obniżonej zawartości glutenu to wyjdą smaczne?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.