Anna Olson

Ciasteczka mandarynkowe


Przepis z programu Na słodko (odc.32)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasteczka mandarynkowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto:

¾ kostki miękkiego masła

1 szklanka przesianego cukru-pudru

skórka z dwóch mandarynek

3 łyżki soku mandarynkowego

1 łyżka esencji waniliowej

1 ¾ szklanki mąki uniwersalnej

2 łyżki skrobi kukurydzianej

¼ łyżeczki soli



Przygotowanie:

Utrzeć masło z cukrem-pudrem. Dodać skórkę i sok z mandarynek i esencję waniliową, wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, skrobię kukurydzianą i sól. Zagnieść sypkie składniki z maślanym kremem, podzielić ciasto na pół i zawinąć porcje w plastykową folię, nadając im kształt wałka. Włożyć ciasto na 1 godzinę do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Pokroić ciasto w plasterki o grubości 6 mm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12-15 minut i ostudzić.



Polewa:

2 łyżki soku mandarynkowego

6 łyżek cukru-pudru

1 łyżka stopionego masła



Zmieszać wszystkie składniki za pomocą trzepaczki. Posmarować ciasteczka polewą i rozłożyć na metalowej kratce nad blachą wyłożoną arkuszem papieru do pieczenia. Pozostawić na 1 godzinę, aż polewa zastygnie.



Wersja zmodyfikowana:



Ciasteczka można podać jako element eleganckiego deseru z sorbetem mandarynkowym.



SORBET MANDARYNKOWY

4 szklanki świeżego soku z mandarynek

1 szklanka cukru

3 łyżki soku cytrynowego

1 łyżka świeżych liści mięty



Zagrzać sok z cukrem, nie doprowadzając do wrzenia, żeby cukier się rozpuścił. Zdjąć z ognia, dodać posiekane liście mięty. Przelać do naczynia o powierzchni 20cm x 20cm i wstawić na 6 godzin do zamrażalnika. Dobrze, jeśli się uda zamieszać sok po upływie pierwszej i drugiej godziny mrożenia.



Zamrożony sorbet zeskrobać widelcem i przełożyć do szklanek za pomocą łyżki do lodów. Podawać z mandarynkowymi ciasteczkami.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin z jabłkami i kruchym ciastem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jabłecznik
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tartaletki z kremem budyniowym
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto serowe ze śliwkami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Napoleonki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.