Anna Olson

Ciasteczka kawowe


Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasteczka kawowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanki masła (225g)

½ szklanki cukru pudru (60g)

4 łyżeczki ekstraktu wanilii

filiżanka kawy espresso

¼ szklanki kakao (30g)

2 szczypty soli

2 ¼ szklanki mąki (250g)

 

 

Przygotowanie:


Masło z cukrem pudrem utrzeć na gładką, puszystą masę. Dolać ekstrakt wanilii i kawę espresso. Wymieszać. Przesiać mąkę, sól i kakao w proszku. Dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Stolnicę oprószyć cukrem pudrem. Z ciasta zrobić wałek i rozpłaszczyć przy pomocy skrobaczki do ciasta. Pokroić na porcje nożem. Jeśli nóż się lepi, posypać go cukrem pudrem. Plasterki ciasta układać na blasze. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Gdy są jeszcze ciepłe, obtoczyć w zwykłym cukrze. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka tygodni lub zamrażać.

powrót

Podobne przepisy

(odc.06) greckie ciasto orzechowe
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Chleb dyniowo-imbirowy
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Słodka kanapka z kremem po włosku i konfiturą z moreli
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarta tatin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
„Sernik” z orzechów i syropu klonowego
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.