Anna Olson

Ciasteczka imbirowo-sezamowe


Przepis z programu Na słodko Imbir (odc.33)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasteczka imbirowo-sezamowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1½ szklanki cukru

1 szklanka ziarna sezamowego

¾ szklanki mąki uniwersalnej

1 łyżka świeżo startego imbiru

½ szklanki soku z cytryny

½ kostki stopionego masła

 

 

Przygotowanie:


Zmieszać w misce cukier, ziarno sezamu i mąkę. Dodać starty imbir, sok cytrynowy i stopione masło i mieszać, aż składniki się połączą. Schłodzić ciasto w lodówce przez godzinę. Rozgrzać piekarnik do 175° Celsjusza. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej mąką, rozsmarować kółka z ciasta o średnicy ok. 5 cm, pozostawiając między nimi 5cm wolnego miejsca (rozmiar ciastek zwiększa się podczas pieczenia). Piec 4 minuty, przewrócić ciasteczka na drugą stronę i piec jeszcze przez 3-4 minuty, aż będą złotobrązowe. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić ciastka całkowicie – będą wtedy płaskie, lub po ok. 2 minutach (jeszcze gorące) ułożyć na powierzchni drewnianego wałka. Można zrobić z ciastek miseczki, układając jeszcze gorące placuszki na wąskiej szklance odwróconej do góry dnem. Miseczki można potem wypełnić kremem, bitą śmietaną, lodami lub owocami.

powrót

Podobne przepisy

Biscotti pomarańczowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Serowy domek
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Rustykalne ciasto z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Muffiny owocowe z orzechami
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Ciasteczka z nadzieniem figowym
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.