Tomasz Jakubiak

Ciasteczka faszerowane malinowo-jabłkowym dżemem z owocowym sosem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 2181

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 opakowanie ciasta filo

100 g rozpuszczonego masła

100 g pistacji

3 łyżki miodu

Farsz:

5 łyżek brązowego cukru

100 g wiórków kokosowych

100 ml rumu

limonka

2 łyżki dżemu malinowego

2 łyżki dżemu jabłkowego

250 g serka mascarpone

Sos:

100 g malin

100 g porzeczek

gałązka mięty

skórka z limonki

łyżeczka cukru pudru

 

Przygotowanie:

Przygotuj farsz. Na patelni rozpuść brązowy cukier. Dodaj wiórki kokosowe, rum, sok z limonki, oraz dżem z malin i jabłek. Odparuj płyn tak, aby na patelni została pulpa. Do przestudzonego nadzienia dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj.
Każdy arkusz ciasta filo posmaruj rozpuszczonym masłem i pokrój na pionowe paski. Na dole kawałka ciasta nałóż farsz i zwiń go w trójkąt. Każde ciasteczko posmaruj miodem i oprósz je kawałkami pistacji. Na blaszce ułóż arkusz papieru do pieczenia. Ciasteczka piecz w 200 stopniach przez ok 5-7 minut. Idealnym dodatkiem będzie sos. Maliny i porzeczki przeciśnij przez sitko, do sosu dodaj posiekaną miętę, startą skórkę z limonki i cukier puder, wszystko wymieszaj. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka migdałowe
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sernik sezamowy na kruchym spodzie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Gniazdka poznańskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.