Martha Stewart

Ciągnące ciasteczka czekoladowo-imbirowe z melasą


Przepis z programu Martha piecze 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciągnące ciasteczka czekoladowo-imbirowe z melasą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 gramów najlepszej jakości gorzkiej czekolady

1 łyżeczka sody

½ szklanki masła

½ szklanki cukru brązowego

1 łyżka świeżo startego imbiru

1½ szklanki plus 1 łyżka mąki uniwersalnej

1 łyżka kakao w proszku

1¼ łyżeczki mielonego imbiru

1 łyżeczka mielonego cynamonu

¼ łyżeczki mielonych goździków

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

½ szklanki melasy

¼ szklanki cukru białego

Przygotowanie:

Posiekaj czekoladę na półcentymetrowe kawałki. Odstaw na bok. Do małej miski wlej 1,5 łyżeczki wody i rozpuść w niej sodę. Odstaw na bok.

W misie miksera utrzyj masło z brązowym cukrem. Dodaj świeżo starty imbir i wymieszaj. Do średniej miski przesiej mąkę, kakao, mielony imbir, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową. Stopniowo dodaj wszystko do masła i dobrze wymieszaj.

Dodaj sodę, melasę i wymieszaj. Następnie dodaj czekoladę i wstaw miskę do lodówki na minimum 2 godziny.

Rozgrzej piekarnik do 165°C. Wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia.

Przy użyciu łyżki do lodów nakładaj porcje ciasta na papier do pieczenia, zostawiając miedzy nimi 6 cm odstępu. Włóż blachy do piekarnika i piecz około 18 minut. Potem schłodź przez 5 minut i przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Pierniczki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta tatin z pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni odc. 4
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Kaszubska drożdżówka z jabłkami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.