Ciabatta

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Ciabatta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

400 g mąki chlebowej

7 g drożdży instant

300 ml zimnej wody

30 ml oliwy

7 g soli

mąka i semolina do podsypania

oliwa do posmarowania miski



Przygotowanie:

Przygotowujemy zaczyn: wsypujemy do miski połowę mąki i drożdży. Dodajemy połowę oliwy i wody. Mieszamy rękami, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania kleistego ciasta. Wykładamy ciasto na posmarowany oliwą blat, rozpłaszczamy nasadą dłoni i zwijamy. Wyrabiamy tak kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie. Wkładamy ciasto do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 3-6 godzin, aż na powierzchni pojawią się kraterki po opadłych pęcherzykach. Przekładamy zaczyn do dzieży miksera stacjonarnego. Dodajemy resztę mąki, drożdży i oliwy. W reszcie wody rozpuszczamy sól i wlewamy połowę do składników w mikserze. Montujemy mieszadło hakowe i mieszamy na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Gdy ciasto jest już w miarę elastyczne, stopniowo dodajemy resztę wody. Zwiększamy obroty i mieszamy ok. 6-10 minut, aż ciasto zacznie plaskać o ścianki dzieży. Smarujemy oliwą plastikowy pojemnik o kwadratowym dnie. Naoliwioną dłonią wyjmujemy ciasto z miksera i przekładamy do pojemnika. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto wyrośnie do ¾ wysokości pojemnika. Mieszamy w równych częściach mąkę i semolinę, oprószamy blat. Delikatnie wykładamy ciasto z pojemnika na blat i przecinamy wzdłuż na pół. Każdą część składamy wzdłuż na pół i delikatnie przyciskamy. Przekładamy na blaszkę oprószoną mąką i semoliną. Odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Wstawiamy ciabatty do piekarnika i pieczemy 30 minut, aż się zrumienią. Wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na kratkę do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Briosza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Precelki ziołowe z czarnym sezamem i masłem czosnkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chałka waniliowa z kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chlebek kukurydziany z serem i dymką
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska
Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.