Maryla Musidłowska

Ciabatta bez wyrabiania


Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 37037

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 filiżanki mąki

1,5-2 filiżanki bardzo ciepłej wody

1,5 łyżeczki soli

0,25 łyżeczki drożdży

0,25 łyżeczki octu z czerwonego wina

0,5 łyżeczki cukru

czarnuszka

 

 

Przygotowanie:


Składniki szybko połącz w misce, przykryj wilgotną ściereczką i zostaw w cieple na 3 do 15 godzin.
Wysmaruj kamionkową miskę oliwą i wysyp ją mąką i czarnuszką. Obsyp blat mąką, wylej wyrośnięte ciasto z miski i przy pomocy szerokiego noża i palców, sklej z niego nieforemny bochenek. Przełóż ciasto do kamionkowej miski, z góry obsyp je czarnuszką. Przykryj pokrywką. Włóż do pieca nagrzanego do 220 stopni C na 35 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i dopiecz jeszcze ok. 20 minut podnosząc temperaturę do 240 stopni C.

powrót

Podobne przepisy

Chleb z bekonem i oliwkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chrupkie chlebki żytnie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Grzanki z górskiego chleba
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Maneesh
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Focaccia z rozmarynem i oliwkami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

karolina512

postów: 1

06.05.2014 06:21

CYTUJ

WYGLĄDA PYSZNIE ZARAZ JADĘ DO SKLEPU PO PRODUKTY.

AlicjaAB

postów: 2

17.04.2011 12:01

CYTUJ

Ciabatka prosta i smaczna! Ja piekłam w naczyniu zaroodpornym i tez wyszło.

#Warmianka2

16.02.2011 14:18


CYTUJ

przepraszam-jak radzi kolega z Wrocławia:)

#Warmianka

16.02.2011 14:15


CYTUJ

ja dzis mam zamiar zrobic i zostawic na noc a jutro upiec w keksowce tak jak radzi kolezanka z Wrocławia! dziekuje

#mateuszekp1

22.01.2011 17:00


Wrocław

CYTUJ

Ja piekłem w różnych naczyniach. Najlepiej wychodzi w keksówce bo chleb jest foremny i łatwo pokroić go na kromki. Foremkę przykrywam folią aluminiową.

#mimoza

22.01.2011 13:01


elblag

CYTUJ

wyglada pysznie,nie mam miski kamionkowej,sprobuje w garnku

mateuszekp

postów: 1

02.01.2011 22:41

CYTUJ

Przepis jest świetny. Polecam wszytkim

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.