Delia  Smith

Chutney ze śliwek


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Chutney ze śliwek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

półtora kilo śliwek

3 duże cebule

jabłka

pół kilo rodzynek

pół kilo miękkiego brązowego cukru

pół kilo cukru demerara

2 łyżki soli kamiennej

czubata łyżka sproszkowanego imbiru

3 ząbki czosnku

ziele angielskie

kora cynamonowa i goździki

 

 

Przygotowanie:


Wydrylowane śliwki wrzucamy do garnka. Dodajemy drobno posiekane w robocie kuchennym cebule, rozdrobnione jabłka – bez gniazd nasiennych, ale ze skórką, rodzynki, cukier, sól, imbir i przepuszczony przez praskę czosnek. Przyprawy zawiązujemy w kawałek gazy lub muślinu i zawieszamy w garnku, przywiązując sznureczek do ucha. Do owoców i warzyw wlewamy litr octu słodowego. Doprowadzamy wszystko razem do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i powolutku gotujemy przez dwie i pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania chutney mieszamy częściej, aby nie przywarło do dna. Aby sprawdzić, czy jest już gotowe robimy łyżką podłużny rowek w powierzchni. Jeśli na jego dnie zbierze się ocet – musimy czatni jeszcze trochę pogotować. Czatni będzie można jeść dopiero po trzech miesiącach, gdyż świeży ocet jest bardzo ostry. Po trzech miesiącach w chłodnym, ciemnym miejscu złagodnieje i całość nabierze wspaniałego aromatu.

powrót

Podobne przepisy

Sos pomidorowy z trawą cytrynową
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Pasta z kaczki
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Smalec wegański
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Piklowane buraki
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kanapki Trześniewskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Liptauer
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.