Delia  Smith

Chutney ze śliwek


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Chutney ze śliwek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

półtora kilo śliwek

3 duże cebule

jabłka

pół kilo rodzynek

pół kilo miękkiego brązowego cukru

pół kilo cukru demerara

2 łyżki soli kamiennej

czubata łyżka sproszkowanego imbiru

3 ząbki czosnku

ziele angielskie

kora cynamonowa i goździki

 

 

Przygotowanie:


Wydrylowane śliwki wrzucamy do garnka. Dodajemy drobno posiekane w robocie kuchennym cebule, rozdrobnione jabłka – bez gniazd nasiennych, ale ze skórką, rodzynki, cukier, sól, imbir i przepuszczony przez praskę czosnek. Przyprawy zawiązujemy w kawałek gazy lub muślinu i zawieszamy w garnku, przywiązując sznureczek do ucha. Do owoców i warzyw wlewamy litr octu słodowego. Doprowadzamy wszystko razem do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i powolutku gotujemy przez dwie i pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania chutney mieszamy częściej, aby nie przywarło do dna. Aby sprawdzić, czy jest już gotowe robimy łyżką podłużny rowek w powierzchni. Jeśli na jego dnie zbierze się ocet – musimy czatni jeszcze trochę pogotować. Czatni będzie można jeść dopiero po trzech miesiącach, gdyż świeży ocet jest bardzo ostry. Po trzech miesiącach w chłodnym, ciemnym miejscu złagodnieje i całość nabierze wspaniałego aromatu.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Dip guacamole
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Łososiowy dip z łamanym chlebem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Pasta z wędzonej makreli
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos z nerkowców i tajskiej bazylii
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajwańska
Salsa mexicana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.