Gary  Rhodes

Chutney z tamaryndowca


Przepis z programu Gary Rhodes na Karaibach (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

Chutney z tamaryndowca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 g pulpy z tamaryndowca

375 ml wody

100 g cukru granulowanego

¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

2 drobno posiekane ząbki czosnku

1 drobno posiekana papryka chińska

bez nasion

2 łyżeczki mielonego kminu

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

2 łyżki posiekanych liści kolendry

do wyboru

 

 

Przygotowanie:


Pulpę tamaryndowca połączyć z wodą. Gotować 5 minut na małym ogniu, rozcierając mięknącą pulpę o ścianki garnka. Domieszać cukier, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić czosnek, chili i kmin. Gotować 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić chutney na chwilę, żeby nieco przestygł. Przetrzeć przez metalowe sitko, usuwając kamyki i grube włókna. Podgrzać ponownie na małym ogniu. Skrobię kukurydzianą rozpuścić w 3 łyżkach zimnej wody. Domieszać 1 łyżkę ciepłego tamaryndowca. Przełożyć do garnka i zagęścić sos, gotując na małym ogniu przez 2-3 minuty. Chutney powinien być tak gęsty, aby pokryć wypukłą powierzchnię łyżki. W razie potrzeby rozrzedzić niewielką ilością wody.
Podawać w temperaturze pokojowej z rybą nacieraną kakao lub z sahieną.

powrót

Podobne przepisy

Sok z wiśni
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Papryka faszerowana fetą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Ćwikła pana Reja
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ogórki kiszone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Złoty dżem
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.