Chutney z tamaryndowca

Chutney z tamaryndowca
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes na Karaibach (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory
Kuchnia świata:
Kuchnia karaibska

Składniki:

  • 200 g pulpy z tamaryndowca
  • 375 ml wody
  • 100 g cukru granulowanego
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 drobno posiekana papryka chińska
  • bez nasion
  • 2 łyżeczki mielonego kminu
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki posiekanych liści kolendry
  • do wyboru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pulpę tamaryndowca połączyć z wodą. Gotować 5 minut na małym ogniu, rozcierając mięknącą pulpę o ścianki garnka. Domieszać cukier, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić czosnek, chili i kmin. Gotować 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić chutney na chwilę, żeby nieco przestygł. Przetrzeć przez metalowe sitko, usuwając kamyki i grube włókna. Podgrzać ponownie na małym ogniu. Skrobię kukurydzianą rozpuścić w 3 łyżkach zimnej wody. Domieszać 1 łyżkę ciepłego tamaryndowca. Przełożyć do garnka i zagęścić sos, gotując na małym ogniu przez 2-3 minuty. Chutney powinien być tak gęsty, aby pokryć wypukłą powierzchnię łyżki. W razie potrzeby rozrzedzić niewielką ilością wody.
Podawać w temperaturze pokojowej z rybą nacieraną kakao lub z sahieną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA