Chutney z mango

Przepis z programu Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Chutney z mango
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżeczka sproszkowanej gorczycy

1½ łyżeczki sproszkowanych

czerwonych papryczek chilli

2 grubo posiekane ząbki czosnku

3 łyżeczki tartego

świeżego imbiru

125 ml octu

2 miarki miodu

2 kg dojrzałych owoców mango Bowen

obranych i pokrojonych w plastry

1 łyżeczka drobno posiekanych papryczek chilli

1 łyżeczka soli

 

 

Przygotowanie:


Do miseczki wrzuć imbir, czosnek, chilli i gorczycę. Dolej 2 łyżki stołowe octu, wymieszaj.
Resztę octu i miodu wlej do dużego rondla. Mieszaj na małym ogniu, aż się połączą. Nie doprowadzaj do wrzenia. Dorzuć mango i mieszkankę przypraw. Dodaj chilli i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień, gotuj przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając, aż masa będzie tak gęsta, że pokryje wierzch łyżki. W tym czasie wysterylizuj słoiki i zakrętki. Przełóż gotowe chutney do słoików, zakręć. Nieotwarte chutney można przechowywać przez rok. Po otwarciu trzymaj w lodówce. Przez miesiąc nadaje się do jedzenia.

powrót

Podobne przepisy

Powidła śliwkowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Maliny pasteryzowane
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mielonka ze słoika
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Konfitura czereśniowa z czerwonym pieprzem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kiszone cytryny
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.