Donna Dooher

Chutney z kokosa i zielonego chilli


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Chutney z kokosa i zielonego chilli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki (500 ml) świeżego

tartego kokosa

1 szklanka (250 ml) tartego zielonego mango

½ szklanki (125 ml) posiekanych szalotek

½ szklanki (125 ml) jogurtu

¼ szklanki (60 ml) posiekanych zielonych chilli

1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego imbiru

¼ szklanki (60 ml) wody

1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli

1 łyżka stołowa (15 ml) soku z cytryny

2 łyżki stołowe (30 ml) oleju roślinnego

1 łyżeczka (5 ml) ziaren gorczycy

2 pokruszone

suszone

czerwone chilli

15 świeżych liści curry

 

 

Przygotowanie:


Zmiksować kokos, mango, szalotki jogurt, zielone chilli i imbir z jak najmniejszą ilością wody na gęste puree. Dodać sól oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić gorczycę, czerwone chilli i liście curry, przykryć i dusić, aż nasiona zaczną pękać. Dodać puree, wymieszać i gotować 15 sekund. Można przechować parę dni w lodówce.

powrót

Podobne przepisy

Sos migdałowy
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Smalec wegański
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pesto pietruszkowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Amerykański dressing z sera pleśniowego
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.