Donna Dooher

Chutney borówkowo-pieprzowy


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Chutney borówkowo-pieprzowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki (500 ml) brązowego cukru

¼ szklanki (60 ml) octu malinowego

¼ szklanki (60 ml) czerwonego octu winnego

¼ szklanki (60 ml) białego octu winnego

4 szklanki (1 l) borówek amerykańskich

1 szklanka (250 ml) posiekanej cebuli

¼ szklanki (60 ml) ziaren zielonego pieprzu

1 ½ łyżeczki (7 ml) startego

świeżego imbiru

sok z 1 cytryny

 

 

Przygotowanie:


Wlać do garnka ocet, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 min na średnim ogniu. Dodać borówki, cebulę, pieprz, sok z cytryny oraz imbir, zmniejszyć ogień i gotować 45 min mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje. Można przechowywać kilka tygodni w lodówce, w szczelnym pojemniku.

powrót

Podobne przepisy

Remolada
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Majonez z pieczonym bakłażanem i czosnkiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos barbecue
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Sos butterscotch
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sos z nerkowców i tajskiej bazylii
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajwańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.