Donna Dooher

Chutney borówkowo-pieprzowy


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Chutney borówkowo-pieprzowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki (500 ml) brązowego cukru

¼ szklanki (60 ml) octu malinowego

¼ szklanki (60 ml) czerwonego octu winnego

¼ szklanki (60 ml) białego octu winnego

4 szklanki (1 l) borówek amerykańskich

1 szklanka (250 ml) posiekanej cebuli

¼ szklanki (60 ml) ziaren zielonego pieprzu

1 ½ łyżeczki (7 ml) startego

świeżego imbiru

sok z 1 cytryny

 

 

Przygotowanie:


Wlać do garnka ocet, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 min na średnim ogniu. Dodać borówki, cebulę, pieprz, sok z cytryny oraz imbir, zmniejszyć ogień i gotować 45 min mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje. Można przechowywać kilka tygodni w lodówce, w szczelnym pojemniku.

powrót

Podobne przepisy

Twarożek z suszonymi owocami na słodko
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Hummus
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos barbecue
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Podstawowy beszamel
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Majonez
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.