Gary  Rhodes

Chrupki dziki łosoś z ciepłym majonezem cytrynowo-estragonowym


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Chrupki dziki łosoś z ciepłym majonezem cytrynowo-estragonowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki dania głównego:

2 filety z łososia po 175g

oliwa do smażenia

mąka do oprószenia

sól i pieprz

2 kawałki masła

14 szparagów



Składniki sosu:

2 żółtka

sok z ½ cytryny

2 łyżki wody

50 ml oliwy

120 ml oleju arachidowego

szczypta soli

szczypta pieprzu kajeńskiego

kilka listków świeżego estragonu



Przygotowanie sosu:

Tłuszcze delikatnie ogrzej w rondlu. Do miski wbij żółtka, wyciśnij sok z cytryny, wlej wodę. Ustaw nad garnkiem z ledwie wrzącą wodą i ubijaj. Dno miski nie powinno dotykać wody. Gdy powstanie puszysta masa, zdejmij ją z garnka. Stopniowo dolewaj oliwę i olej, cały czas ubijając. Dosyp sól i pieprz kajeński. Listki estragonu delikatnie posiekaj i dorzuć. Wymieszaj.



Przygotowanie łososia:

Wlej na patelnię nieco oliwy i rozgrzej. Rybę oprósz mąką. Skórę posyp solą, a na samo mięso daj sól i odrobinę pieprzu. Połóż stroną ze skórą na patelni. Smaż przez 5-7 minut. Wyłącz gaz i przewróć, gdy skórka będzie chrupka. Dorzuć kawałek masła.



Przygotowanie szparagów:

Oczyść je, odrywając zielone, gorzkawe punkciki. Odetnij zdrewniałe końcówki. Wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj na silnym ogniu nie przykrywając. Wyjmij, posmaruj po wierzchu odrobiną masła. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż po 7 na talerzu. Na szparagach połóż usmażonego łososia i polej ciepłym sosem.



© Gary Rhodes

powrót

Podobne przepisy

Ryba z panch phoron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: kuchnia bangladeska
Łosoś pieczony w folii
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.