Chrupiący brzuszek wieprzowy z polewą, zapiekanymi jajkami, smażonymi pieczarkami i aromatyczną soczewicą

Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Chrupiący brzuszek wieprzowy z polewą, zapiekanymi jajkami, smażonymi pieczarkami i aromatyczną soczewicą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Chrupiący brzuszek wieprzowy z polewą:

20 dag brązowego cukru

400 ml octu z jabłkowego cydru

litr wody

3 liście laurowe

łyżka całych ziaren czarnego pieprzu

5 ząbków czosnku

łyżeczka soli

70 dag brzuszka wieprzowego, pokrojonego w kostkę wielkości 2,5 cm



Zapiekane jajka:

łyżka oleju

mała, pokrojona w cienkie plasterki szalotka

8 świeżych jaj o temperaturze pokojowej

pomidor śliwkowy, bez nasion, pokrojony w drobną kostkę

łyżka masła

80 ml 35% śmietanki

sól

pieprz

pół pęczka drobno pokrojonego szczypiorku

4 kromki chleba tostowego



Smażone pieczarki:

1,5 łyżki oleju

1,5 łyżki masła

rozgnieciony ząbek czosnku

3 łyżki grubo posiekanych liści tymianku

45 dag pokrojonych w ćwiartki pieczarek crimini

80 ml octu balsamicznego

sól

pieprz



Aromatyczna soczewica:

450 gram suszonej zielonej soczewicy, opłukanej i odsączonej

0,75 l wody

2 rozgniecione szalotki

3 rozgniecione ząbki czosnku

5 gałązek tymianku

3 liście laurowe

smażone pieczarki

2 pokrojone w kostkę, dojrzałe pomidory

¼ drobno posiekanego pęczka szczypiorku

chrupiący brzuszek wieprzowy z polewą

sól

pieprz





Chrupiący brzuszek wieprzowy z polewą:

1. Żeby przygotować marynatę, włożyć wszystkie składniki – poza wieprzowym brzuszkiem, do garnka, zagotować. Potem zmniejszyć temperaturę, by płyn delikatnie bulgotał.

2. Włożyć brzuszek wieprzowy do garnka z zimną, posoloną wodą i zagotować. Zebrać szumowiny, potem zmniejszyć temperaturę, żeby woda lekko bulgotała i gotować przez mniej więcej 10 minut.

3. Odcedzić i przepłukać wieprzowy brzuszek.

4. Włożyć kawałki brzuszka do marynaty i gotować na małym ogniu prze 30 – 45 minut, aż mięso zrobi się miękkie.

5. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

6. Wyjąć brzuszek z marynaty i osuszyć.

7. Na średnio rozgrzanej żeliwnej patelni przypiec kawałki brzuszka, doprawić solą, pieprzem i włożyć do piekarnika.

8. Co jakiś czas zajrzeć do piekarnika, przewrócić mięso, żeby było chrupkie ze wszystkich stron. Potem wyjąć z piekarnika.

9. Przelać 0,5 litra marynaty na małą patelnię i zredukować o 2/3 objętości, aż do uzyskania konsystencji gęstego syropu.

10. Wlać polewę do miski i obtoczyć w niej chrupkie kawałki brzuszka.



Zapiekane jajka:

1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Preheat oven to 350F.

2. Podzielić olej i szalotki na 4 równe porcje i włożyć do małych, żaroodpornych naczynek.

3. Do każdego naczynka wbić delikatnie 2 jajka.

4. Dodać porcję pomidorów, masła i śmietanki.

5. Doprawić solą, pieprzem i włożyć do piekarnika. Piec 8 – 10 minut, aż białka zetną się.

6. Wyjąć naczynka z piekarnika i posypać jajka szczypiorkiem. Podawać od razu, razem z tostami.



Smażone pieczarki:

1. Na średnio/mocno rozgrzanej patelni roztopić masło i rozgrzać olej.

2. Dodać pieczarki crimini, czosnek, tymianek. Smażyć, aż pieczarki zbrązowieją (mniej więcej 5 minut).

3. Dodać ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem. Zamieszać i zdjąć z palnika.



Aromatyczna soczewica:

1. Włożyć wszystkie składniki do garnka, zagotować, przykryć i zmniejszyć ogień, żeby woda delikatnie bulgotała. Gotować, aż soczewica zmięknie.

2. Wyjąć liście laurowe, czosnek, szalotki i odstawić na bok. Odcedzić soczewicę i wsypać do dużej miski.

3. Z czosnku i szalotek zrobić pureé, dodać do soczewicy. Doprawić solą i pieprzem.

4. Dodać smażone pieczarki i pokrojone w kostkę pomidory. Zamieszać i posypać szczypiorkiem.



Podanie:

1. Na środku talerza nałożyć łyżką aromatyczną soczewicę i smażone pieczarki.

2. Wokół soczewicy ułożyć chrupiący brzuszek wieprzowy z polewą. Podawać natychmiast.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.