Chrupiący bakłażan z jogurtem na słodko i granatem

Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Chrupiący bakłażan z jogurtem na słodko i granatem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 niewielkie bakłażany pokrojone w poprzek w plastry o grubości 1 cm

warzywa do smażenia plus 1 łyżka oleju roślinnego do jogurtu

2 jajka, wymieszane z 2 łyżkami wody

sól i czarny pieprz do smaku

1 szklanka bułki tartej lub panko

kilka liści mięty, drobno posiekanych

duża garść pestek granatu

 

Sos jogurtowy:

250 g jogurtu greckiego

2 łyżeczki cukru

¾ łyżeczki nasion brązowej gorczycy

¾ łyżeczki kminu rzymskiego

12-14 liści curry

⅛ łyżeczki czerwonej chili w proszku

1 średniej wielkości pomidor, obrany ze skórki i drobno posiekany

Przygotowanie:

Posól plastry bakłażana i zostaw je na 15-20 minut. Delikatnie wyciśnij nadmiar wody i rozłóż je na ręcznikach papierowych.

Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni. Zanurz warzywa w jajku, potem obtocz w bułce tartej, kładź na patelni i smaż na średnim ogniu aż do zrumienienia, około 2-3 minuty. Przewróć warzywa na drugą stronę i smaż dalej. Przełóż je na ręcznik papierowy i powtórz czynność z resztą warzyw.

W tym czasie rozgrzej 1 łyżkę oleju w małym rondlu. Dodaj nasiona gorczycy i kminu rzymskiego. Kiedy zaczną strzelać, dodaj liście curry i smaż przez 10 sekund. Dodaj pomidory, sól, pieprz i chili. Smaż przez kilka minut, aż pomidory zrobią się miękkie, ale zachowają kształt. Wymieszaj jogurt z cukrem i solą. Dodaj mieszankę pomidorową do jogurtu i delikatnie zamieszaj.

Rozłóż bakłażany na półmisku. Nałóż na środek półmiska jogurt i serwuj.

powrót

Podobne przepisy

Banany w cieście
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Quesadilla
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Element wagashi: shiro-an
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Fondue neuchatel
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska
Jogurt grecki - domowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.