Jacques Pépin

Chrupiące udka kurze w sosie pieczarkowym


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Chrupiące udka kurze w sosie pieczarkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 duże kurze udka ze skórą (około 750 gramów)

¾ łyżeczki soli

¾ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 szklanka pokrojonej w kostkę cebuli (bok ok. 0,5 cm)

1 ½ łyżki grubo posiekanego czosnku

3 szklanki opłukanych i pokrojonych w kostkę (bok ok. 1 cm) małych pieczarek

1/3 szklanki wytrawnego białego wina

1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku

do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Na desce ułożyć kurze udka skórą do dołu. Ostrym, cienkim nożem skroić wszelki nadmiar skóry. Przeciąć mięso z obu stron kości na głębokość 1 cm. (Dzięki temu szybciej się upiecze.) Posypać udka po ½ łyżeczki soli i pieprzu. Ułożyć skórą na dół na patelni teflonowej, wyposażonej w szczelną pokrywką. Postawić patelnię na ostrym ogniu. Gdy mięso zacznie skwierczeć, zmniejszyć ogień na średni i przykryć pokrywką. Smażyć przez 16-18 minut, sprawdzając od czasu do czasu, aby mieć pewność, że kurczak ładnie się rumieni. Piekarnik rozgrzać do 65 stopni. Jeśli kurczak smaży się za szybko, po 10 minutach zmniejszyć płomień na mały. Skórka powinna być chrupiąca i zrumieniona. Przełożyć mięso skórką do góry do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Usunąć z patelni wytopiony tłuszcz, zostawiając tylko dwie łyżki. Wrzucić cebulę, czosnek i pieczarki. Podsmażać na ostrym ogniu przez 3 minuty. Doprawić pozostałą solą i pieprzem. Wlać wino i soki z pieczenia, jakie pozostały na półmisku. Gotować sos na ostrym ogniu przez 1 minutę, aby odparować płyn. Rozlać sos na cztery gorące talerze. Na pieczarkach położyć po jednym udku. Polać sosem, posypać szczypiorkiem i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Cygańskie gołąbki na ostro
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Gołąbki
Cielęcina po mediolańsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.