Lucinda Scala  Quinn

Chrupiące skrzydełka w sezamie


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Chrupiące skrzydełka w sezamie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

20 skrzydełek kurczaka

3 duże jajka

rozkłócone

2-3 ząbki czosnku

obrane i drobno posiekane

½ szklanki pszennej mąki

½ szklanki bułki tartej

½ szklanki ziaren sezamu

¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

2 łyżeczki gruboziarnistej soli

ostry sos

do podania

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do 190°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wymieszać w miseczce czosnek, mąkę, bułkę tartą, ziarna sezamu, pieprz i sól. Włożyć skrzydełka do dużej miski, wlać rozkłócone jajka i dokładnie wymieszać. Obtaczać skrzydełka w mące z dodatkami i układać na blasze.
Wstawić do piekarnika i po pół godzinie zwiększyć temperaturę do 200° C. Piec jeszcze 20-30 minut, aż skrzydełka się zrumienią i zaczną skwierczeć. Podawać gorące, polane ostrym sosem.

powrót

Podobne przepisy

Fajitas z el popo
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kotlety schabowe z jabłkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak po baskijsku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Piersi kurczaka w zielonej masali
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Mielonka ze słoika
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.