Chrupiące paluszki z kurczaka ze słodko-kwaśnym sosem z czerwonej pomarańczy, sałatka z czerwonej pomarańczy i rukwi wodnej

Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Chrupiące paluszki z kurczaka ze słodko-kwaśnym sosem z czerwonej pomarańczy, sałatka z czerwonej pomarańczy i rukwi wodnej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Pasta z czerwonej pomarańczy:

4 filety z piersi z kurczaka, bez skóry (ok. 20 dag każdy), pokrojone w paski

posiekana skórka z czerwonej pomarańczy

2 łyżeczki nasion fenkułu, zmiażdżonych w moździerzu

łyżka sproszkowanego czosnku

pół łyżki czarnego pieprzu

łyżeczka oliwy



Chrupiące paluszki z kurczaka:

olej do smażenia

150 g mąki doprawionej solą i pieprzem

2 roztrzepane jajka

40 dag panko

paski kurczaka z przepisu na pastę z czerwonej pomarańczy

sól

pieprz



Słodko-kwaśny sos z czerwonej pomarańczy:

łyżka oliwy

pół czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę

120 ml octu z czerwonego wina

240 ml miodu

120 ml wody

laska cynamonu

skórka z 2 czerwonych pomarańczy

4 czerwone pomarańcze, obrane i grubo posiekane

łyżka skrobi kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżkami zimnej wody

8 liści bazylii, pokrojonej w piórka



Sałatka z czerwonej pomarańczy i rukwi wodnej:

2 czerwone pomarańcze

szalotka pokrojona w kostkę

łyżka octu z czerwonego wina

3 łyżki oliwy

sól

pieprz

pęczek rukwi wodnej

pół główki grubo posiekanej sałaty lodowej

25 g połamanych ryżowych krakersów



Granita z czerwonej pomarańczy:

litr soku z czerwonej pomarańczy

120 g cukru

1,5 łyżki zmiażdżonych w moździerzu ziaren czarnego pieprzu



Pasta z czerwonej pomarańczy:

1. Do dużego naczynia włożyć paski z kurczaka i dodać pozostałe składniki.

2. Obtoczyć kurczaka w paście z czerwonej pomarańczy i na pół godziny odstawić do lodówki.



Chrupiące paluszki z kurczaka:

1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

2. Do dużego garnka wlać olej (do 1/3 wysokości) i rozgrzać do 180 stopni.

3. W osobnych naczyniach umieścić mąkę, roztrzepane jajka i panko.

4. Kurczaka doprawić solą i pieprzem.

5. Obtoczyć paluszki z kurczaka w mące, potem w jajkach, a na końcu w panko.

6. Kawałki kurczaka obtoczone w panierce ułożyć na ruszcie do pieczenia ustawionym na blasze.

7. Smażyć paluszki partiami, aż zrobią się złotobrązowe. Wyjąć, ułożyć na blasze i wsadzić do piekarnika na około 5 minut, żeby nie wystygły.

8. Usmażyć resztę paluszków.

9. Podawać ze słodko-kwaśnym sosem z czerwonej pomarańczy.



Słodko-kwaśny sos z czerwonej pomarańczy:

1. Na średnim ogniu rozgrzać oliwę na patelni.

2. Dodać czerwoną cebulę. Smażyć, aż zrobi się miękka i przeźroczysta.

3. W misce wymieszać ocet z czerwonego wina, miód i wodę. Wlać na patelnię i przemieszać.

4. Dodać laskę cynamonu, skórkę i miąższ z czerwonych pomarańczy. Doprawić solą i pieprzem. Zamieszać i gotować, aż płyn zredukuje się o połowę.

5. Przecedzić wszystko do garnka ustawionego na średnim ogniu.

6. Płyn doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z palnika.

7. Dodać 1,5 – 2 łyżki skrobi kukurydzianej wymieszanej z wodą, aż do uzyskania konsystencji sosu.

8. Ponownie postawić garnek na palniku. Doprowadzić sos do wrzenia i gotować przez 3 – 5 minut. Następnie zdjąć garnek z ognia, dodać bazylię i wymieszać.



Sałatka z czerwonej pomarańczy i rukwi wodnej:

1. Do garnka włożyć sitko. Nad sitkiem wykrawać miąższ z czerwonych pomarańczy, żeby zachować cały sok. Wykrojone kawałki miąższu odłożyć na bok.

2. Do zachowanego soku dodać szalotki, ocet z czerwonego wina i oliwę. Doprawić solą, pieprzem i zamieszać.

3. Na talerzu ułożyć rukiew wodną i sałatę lodową.

4. Polać liście dressingiem z czerwonej pomarańczy. Udekorować kawałkami miąższu i pokruszonymi krakersami ryżowymi.



Granita z czerwonej pomarańczy:

1. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać.

2. Przelać płyn do dużej formy do pieczenia i umieścić w zamrażalniku.

3. Co pół godziny przemieszać ścinający się płyn, aż granita całkowicie się zamrozi (ok 1,5 godz.).

4. Dla uzyskania lekkiej konsystencji tuż przed podaniem jeszcze raz rozbić kryształki lodu widelcem i przemieszać.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

ursi5

postów: 219

26.08.2012 13:06

CYTUJ

Czegoś tu nie rozumiem. Te paluszki są smażone na ruszcie czy na oleju?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.