Tomasz Jakubiak

Chrupiące naleśniki z maślanym awokado, chorizo i krewetkami


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 3119

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

szklanka mąki pszennej

0,5 szklanki mąki kukurydzianej

2 jajka

szczypta soli

szczypta pieprzu

0,5 szklanki mleka

łyżka masła klarowanego

ręcznik papierowy

 

Farsz:

kiełbasa chorizo

papryczka chilli

6 krewetek

2 ząbki czosnku

łyżka oliwy

6 pomidorków cherry

szczypta soli

limonka

5 listków kolendry

awokado

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodaj jajka, sól, pieprz i mleko. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę.
Na patelni rozpuść masło i zbierz jego nadmiar ręcznikiem papierowym. Wlej ciasto na patelnię i smaż naleśniki. Przed smażeniem każdego naleśnika, przetrzyj patelnię papierem z tłuszczem.
Przygotuj farsz. Na patelnię wlej oliwę. Pokrój kiełbasę, chilli, czosnek i podsmaż. Dodaj oczyszczone krewetki i pokrojone pomidorki cherry. Wymieszaj razem wszystkie składniki. Gdy krewetki się zarumienią, wyłącz ogień. Dodaj sól, sok z limonki, kolendrę i pokrojone awokado. Podawaj naleśniki z farszem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Proziaki lub fajarcarze
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gruszki pod oscypkiem z żurawiną
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sałatka z ogórków na słodko
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Jajka posche z sałatką z buraczków
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Stefanka z buraków i koziego sera podawana z majerankowym pesto
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

18.07.2016 08:39

CYTUJ

pyszne :) do ciasta naleśnikowego dodałam małą łyzeczkę Polskiego Oleju Rzepakowego, naleśniki wtedy pięknie się smażą. A z mąką zrobiłam eksperyment i dodałam o obniżonej zawartości glutenu typ 480. Przekąska świetna :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.