Martha Stewart

Chrupiące miseczki brandy


Przepis z programu Martha piecze 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Chrupiące miseczki brandy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

½ szklanki mąki uniwersalnej

½ łyżeczki mielonego imbiru

5 łyżek masła

⅓ szklanki cukru

¼ szklanki Złotego Syropu

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

W małej misce wymieszaj mąkę z imbirem. W małym rondelku roztop masło na średnim ogniu. Dodaj cukier i Złoty Syrop. Gotuj, mieszając drewnianą łyżką, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i wmieszaj przygotowaną mąkę.

Za pomocą łyżki do lodów nałóż na blachę 3 równe porcje ciasta, w odstępach około 5 centymetrów. Piecz, aż się rozpłaszczą i zrobią brązowe, około 10 minut, przekręcając blachę w połowie czasu.
Wyjmij z piekarnika i lekko ostudź przez 2 minuty. Połóż każdy krążek na odwróconej szklance. Poczekaj 30 sekund. Przenieś na kratkę i poczekaj, aż ostygną. Powtórz czynność z pozostałym ciastem. Jeśli ciastka zbyt ostygną i nie dadzą się formować, podgrzej je przez kilka sekund w piekarniku, aż zmiękną.

Ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w temperaturze pokojowej przez 2 dni.

powrót

Podobne przepisy

Szarlotka z gruszek w doniczce
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasto ze śliwkami
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Tarta śliwkowa
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta truskawkowa z arcydzięglem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.