Chrupiące krakersy z kremem „burratina”

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Chrupiące krakersy z kremem „burratina”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki na 500 g krakersów

500 g maki pszennej (typ 480)

50 g smalcu

200-250 g wody

25 g drożdży piwnych

12 g soli

 

 

Przygotowanie:


Przesiewamy mąkę, formujemy kopczyk, do środka dodajemy rozkruszone drożdże piwne, dolewamy niewielką ilość wody, rozpuszczamy, dodajemy smalec, mieszamy z niedużą ilością mąki, następnie dosypujemy sól i pozostałą wodę. Wyrabiamy ciasto około 10 minut, aż będzie gładkie i jednolite, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-45 minut. Przy użyciu maszynki do makaronu robimy bardzo cienkie płaty z ciasta; na posmarowanej oliwą blasze układamy płaty i smarujemy oliwą oraz posypujemy solą; radełkiem kroimy ciasto w skośne paski lub inne kształty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200° Celsjusza 10-12 minut.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki puree
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.03) wielka kanapka z sałatką nicejską
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rożki z łososiem i szpinakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
Cienkie placuszki z jabłkiem i calvadosem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rożki z pietruszką - Monika Błotnicka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pieczone pieczarki w sosie chili
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.