Laura Calder

Chrupiące bezy


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Chrupiące bezy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 białka jajek

szczypta soli

1 łyżeczka wanilii (wody pomarańczowej lub syropu klonowego)

1/8 łyżeczki winianu potasu

2/3 szklanki cukru

2/3 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

 

Przygotowanie:

Ubij białka z solą, dodaj wanilię i ubijaj dalej, aż piana będzie sztywna. Wymieszaj winian potasu ze zwykłym cukrem i powoli dodawaj do białek, łyżeczka po łyżeczce. Piana ma być sztywna, a cukier powinien rozpuścić się. Przesiej cukier puder i mąkę kukurydzianą. Delikatnie dodaj te składniki do piany i wymieszaj dokładnie. Wyłóż pianę formując bezy na blachę pokrytą pergaminem. Piecz w temperaturze 110°C, aż bezy uzyskają kremowy kolor i będą chrupiące, czyli godzinę – półtorej. Wyjmij je z piekarnika. Ostudź. Przechowuj w szczelnym pojemniku.

powrót

Podobne przepisy

Lilijki miodowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta jabłkowa z lodami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Brownies – superczekoladowe ciasto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.