Si King

Chrupiąca wołowina hoi an


Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Chrupiąca wołowina hoi an
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Marynata

2 jajka „wiejskie”, lekko roztrzepane

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżka cukru palmowego

2 łyżki kłącza galangalu, pokrojonego „na zapałkę”

3 łyżeczki nasion sezamu

1 łyżeczka wina ryżowego lub sake

1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżka sosu rybnego

500 g polędwicy wołowej, pokrojonej cienko w poprzek

olej słonecznikowy lub arachidowy, do głębokiego smażenia

skrobia kukurydziana, do obtaczania



Przygotowanie

W misce wymieszać składniki marynaty, włożyć pokrojoną wołowinę. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej do temperatury, w której wrzucony kawałeczek chleba od razu zaczyna skwierczeć. Kawałki wołowiny wyjmować z marynaty, obtaczać w skrobi kukurydzianej i smażyć na złoto w głębokim tłuszczu. Należy smażyć partiami, aby nie obniżać temperatury oleju. Wyjmować łyżką cedzakową, osączać na ręczniku kuchennym i natychmiast podawać.



© Dave Myers i Si King

powrót

Podobne przepisy

Placek z gulaszem wołowym z cynaderkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Boeuf Stroganow
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Wołowina w marynacie bazyliowej z ziemniaczkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Parówki z indyka w cieście francuskim
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.