Chrupiąca skórka wieprzowa

Przepis z programu W interesie mięsożercy (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Chrupiąca skórka wieprzowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

750 g schabu wieprzowego z żeberkami

2 łyżki oliwy

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Ostrym nożem delikatnie rysujemy skórę. Skrapiamy ją oliwą. Mięso posypujemy ze wszystkich stron solą i pieprzem. Kładziemy na ruszcie i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 175°C. Wyjmujemy mięso, gdy temperatura pieczeni osiągnie 75°C. Gdy wieprzowina jest w piekarniku przyrządzamy kapustę. Do garnka wrzucamy kawałek masła. Miażdżymy czosnek i kroimy go na grube kawałki. Siekamy cebulę. Wrzucamy do garnka. Seler naciowy kroimy w drobną kostkę, a marchew w cienkie plasterki. Umieszczamy w garnku razem z liściem laurowym, świeżą szałwią i tymiankiem. Następnie dodajemy kapustę posiekaną na drobne paseczki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż warzywa zmiękną.
Gdy kapusta się dusi przygotowujemy sos karmelowo-jabłkowy z Calvadosem. Do garnka sypiemy pół filiżanki cukru i wlewamy wodę. Tyle żeby cukier się rozpuścił, czyli mniej więcej ćwierć filiżanki. Mieszamy. Gdy cukier zacznie się karmelizować dodajemy pokrojone jabłka i wlewamy Calvados. Odkrawamy przypieczoną skórkę i podajemy ją z mięsem na kapuście. Polewamy sosem karmelowo-jabłkowym.

powrót

Podobne przepisy

Cevapcici z sałatką szopską
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Tatar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
Kurczak w czerwonym tajskim curry
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Grasica z jarmużem i salsefią
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny
Wołowina z woka na ostro
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.