Nigel Slater

Chowder z wędzonym łupaczem, porami i kukurydzą


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Chowder z wędzonym łupaczem, porami i kukurydzą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

spory kawałek masła

3-4 średnie pory

pokrojone na niezbyt cienkie plasterki

garstka delikatnych gałązek świeżego tymianku

1 kolba kukurydzy

2 garście młodych ziemniaków

pokrojonych na kawałki wielkości kęsa

2 wędzone filety z łupacza (albo dorsza)

1 szklanka mleka

2-3 liście laurowe

kilka ziaren czarnego pieprzu

duża garść posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku stop masło, dodaj pory z tymiankiem i przykryj ściśle kołem wyciętym z papieru do pieczenia oraz pokrywką, żeby para nie uchodziła z garnka. Duś pory 10 minut. Ostrym nożem odetnij ziarna kukurydzy od kolby i dodaj do garnka z porami wraz z ziemniakami. Przykryj papierem oraz pokrywką i duś kolejne 10 minut. W tym samym czasie ułóż filety z łupacza na dnie dużej patelni lub płaskiego rondla, zalej mlekiem, dodaj liście laurowe oraz pieprz i poszetuj (gotuj w gorącym, ale nie wrzącym mleku) przez 8 minut – uważaj, żeby się nie rozgotowały. Zdejmij pokrywkę i papier z garnka, nałóż chochlą mleko z patelni bez liści laurowych i pieprzu, dodaj duże kawałki łupacza (usuwając ości). Zagotuj i podaj porcje posypane siekaną natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna z kalmarami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Zupa z cukinii i sera brie
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z pora z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chowder z sercówkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Kwaśna zupa z makaronem gryczanym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Czysta zupa grzybowa
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.