Nigel Slater

Chowder z wędzonym łupaczem, porami i kukurydzą


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Chowder z wędzonym łupaczem, porami i kukurydzą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

spory kawałek masła

3-4 średnie pory

pokrojone na niezbyt cienkie plasterki

garstka delikatnych gałązek świeżego tymianku

1 kolba kukurydzy

2 garście młodych ziemniaków

pokrojonych na kawałki wielkości kęsa

2 wędzone filety z łupacza (albo dorsza)

1 szklanka mleka

2-3 liście laurowe

kilka ziaren czarnego pieprzu

duża garść posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku stop masło, dodaj pory z tymiankiem i przykryj ściśle kołem wyciętym z papieru do pieczenia oraz pokrywką, żeby para nie uchodziła z garnka. Duś pory 10 minut. Ostrym nożem odetnij ziarna kukurydzy od kolby i dodaj do garnka z porami wraz z ziemniakami. Przykryj papierem oraz pokrywką i duś kolejne 10 minut. W tym samym czasie ułóż filety z łupacza na dnie dużej patelni lub płaskiego rondla, zalej mlekiem, dodaj liście laurowe oraz pieprz i poszetuj (gotuj w gorącym, ale nie wrzącym mleku) przez 8 minut – uważaj, żeby się nie rozgotowały. Zdejmij pokrywkę i papier z garnka, nałóż chochlą mleko z patelni bez liści laurowych i pieprzu, dodaj duże kawałki łupacza (usuwając ości). Zagotuj i podaj porcje posypane siekaną natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Rosół czosnkowy z grzankami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chłodnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z czerwoną pastą curry i masłem orzechowym
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa vâche qui rit
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa rybna
Przepis z programu Jakubiak w sezonie: Wigilia
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.