Ricardo Larrivee

Chowder z owocami morza


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Chowder z owocami morza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

150 g małży ze słoika

3 plastry boczku

posiekane

1 cebula

drobno posiekana

1 szklanka selera naciowego

posiekanego

4 szklanki ziemniaków

obranych i pokrojonych w kostkę

375 ml świeżej lub mrożonej kukurydzy

875 ml bulionu drobiowego

6 łodyg świeżego tymianku

225 g filetów z białej ryby (np. z dorsza)

125 ml śmietany 36%

szczypiorek do dekoracji

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Odcedź małże i zachowaj płyn. Odstaw. W garnku do zupy zrumień boczek. Dodaj cebulę i seler. Smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj ziemniaki, kukurydzę, bulion, płyn z małży i tymianek. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną, czyli około 20 minut. Usuń tymianek. Jedna trzecią objętości zupy zmiksuj w blenderze na krem. Wlej z powrotem do garnka. Dodaj rybę, małże i śmietanę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut, aż ryba się ugotuje. Dopraw. Udekoruj szczypiorkiem i podaj.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z dyni
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zielona zupa z makaronem udon
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa grochowa na wędzonych żeberkach
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chłodnik z winogron
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zupa cebulowa zapiekana
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.