Sophie Dahl

Chowder z małżami i tymiankowymi grzankami


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

Chowder z małżami i tymiankowymi grzankami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Chowder:

1 cebula, obrana i drobno posiekana

2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane

oliwa

kawałek masła

2 liście laurowe

2 gałązki tymianku

1 kg małży (sercówek)

ziarno okrojone z 1 kolby kukurydzy

½ litra bulionu drobiowego

300 g czerwonych ziemniaków, pokrojonych na kawałki

100 ml rzadkiej śmietany

garść natki pietruszki, posiekanej

grzanki z tymiankiem

1 kromka chleba orkiszowego

listki z 2 gałązek tymianku

oliwa



Przygotowanie:

Usmaż w dużym rondlu cebulę i seler na małej ilości oliwy z masłem, aż będą miękkie. Pod koniec dodaj liście laurowe i tymianek. Zagotuj pół litra wody w dużym garnku. Zmniejsz ogień i wrzuć oczyszczone małże, przykryj garnek pokrywką i gotuj około 6-8 minut, aż wszystkie muszle się otworzą. Odsącz małże, a wywar zachowaj. Wyrzuć małże z zamkniętymi skorupkami, a z pozostałych wyjmij mięso i odłóż na bok. Dodaj ziarno kukurydziane do cebuli i selera. Dolej trochę przecedzonego wywaru małżowego oraz bulion i gotuj około 10 minut, aż kukurydza zacznie mięknąć. Dodaj do zupy pokrojone ziemniaki i gotuj, aż zmiękną – nie mogą się jednak rozpaść. Następnie dodaj mięso z małż, śmietanę i natkę. Pogotuj jeszcze 2 minuty i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pokrusz miękisz chleba, rozgrzej na patelni trochę oliwy i usmaż chleb z tymiankiem, solą i pieprzem. Nalej porcje zupy i posyp grzankami.



© Sophie Dahl

powrót

Podobne przepisy

Kartoflanka z cykorią i wędzonym boczkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Potrawka z muli z szafranowym ryżem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa krewetkowa z makaronem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Makaron z krewetkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa z marchewki i soku marchwiowego
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa krem z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.