Chowder, czyli zupa z kraba i kukurydzy

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Chowder, czyli zupa z kraba i kukurydzy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół kilo kukurydzy (może być z puszki

ale jeśli mamy świeżą – skrapiamy ją oliwą i pieczemy 25 minut w folii aluminiowej lub gotujemy w wodzie

a następnie nożem okrawamy ziarna)

czerwona i żółta papryka

garść posiekanego szczypiorku

duża cebula

20 g mąki

2 litry mleka

4 czerwone ziemniaki

szczypce krabów

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzewamy w rondlu łyżkę oliwy, wrzucamy drobno pokrojone warzywa i podsmażamy 4 minuty, mieszając. Rozrabiamy mąkę w małej ilości mleka, wlewamy do warzyw, po czym powoli dolewamy resztę mleka. Mieszamy. Zwiększamy temperaturę i doprowadzamy zupę do wrzenia, nie przerywając mieszania, by nie porobiły się kluchy. Doprawiamy czarnym pieprzem i solą. Dodajemy drobno pokrojone ziemniaki i kukurydzę. Wszystko razem mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy dwadzieścia minut, aż ziemniaki zmiękną, a aromaty się wymieszają.
W międzyczasie gotujemy przez 10 minut w osolonym wrzątku szczypce krabów, a następnie odcedzamy je i studzimy. Miażdżymy skorupki i wydobywamy z nich mięso. Potrzebujemy go około 35 dag. Dodajemy je do zupy. Dorzucamy garść świeżych ziół, delikatnie mieszamy i gotujemy 5 minut. Zupę przybieramy świeżą zieleniną i odrobiną śmietany.

powrót

Podobne przepisy

Krupnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z jarmużu i białych warzyw z pulpecikami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Gęsta zupa z wędzonej makreli
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Wiosenne inspiracje - Rozkosz wiosenna
Przepis z programu Wiosenne inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Szczawiowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.