Chow mein z Hong Kongu

Przepis z programu Ideał
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Chow mein z Hong Kongu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g ugotowanego chińskiego makaronu

225 g filetów z piersi kurczaka

bez skóry

pokrojonych na cienkie plasterki

białko 1 jajka

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

olej sezamowy

½ łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu

olej arachidowy lub roślinny do smażenia

3 łyżki posiekanej dymki i więcej do przybrania

2 łyżki chińskiego wina ryżowego do gotowania lub wytrawnej sherry

1 łyżka jasnego sosu sojowego

300 ml bulionu drobiowego

1 łyżka skrobi kukurydzianej

2 łyżki sosu ostrygowego

175 g kiełków fasoli mung

 

 

Przygotowanie:


Zblanszuj w 3 minuty kluski w dużym rondlu z wrzątkiem, a następnie odsącz i zahartuj w zimnej wodzie. Ponownie dokładnie odsącz i odstaw na bok. Obtocz w misce kawałki kurczaka w białku, skrobi kukurydzianej, oleju sezamowym i białym pieprzu. Dosyp 1 łyżeczkę soli i dobrze wymieszaj. Wstaw miskę do lodówki, aby zamarynować mięso, co najmniej na 20 minut. Mocno rozgrzej suchy wok i wlej olej arachidowy albo roślinny na głębokość ok. 3 cm. Mocno go rozgrzej, rozłóż w nim równomiernie zblanszowane kluski i smaż mieszając, aż się zrumienią i będą chrupiące – powinno to zająć około 5 minut. Odwróć je delikatnie na drugą stronę, a gdy zbrązowieją, przełóż na papierowy ręcznik, by osączyć nadmiar tłuszczu. Rozgrzej suchy wok i wlej 3 łyżki oleju arachidowego lub roślinnego. Gdy zacznie dymić, zdejmij wok z ognia i natychmiast włóż do niego mięso kurczaka, energicznie mieszając, żeby nie przywierało. Gdy kawałki mięsa zbieleją (po ok. 2 minutach), szybko osącz je na cedzaku ze stali nierdzewnej nad miską, do której spłynie gorący olej. Rozgrzej ponownie wok na silnym ogniu (wraz z pozostałościami oleju z podsmażania kurczaka). Dodaj dymkę, wino ryżowe, sos sojowy oraz bulion, 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Mieszaninę zagotuj, a w tym czasie rozmieszaj w miseczce skrobię kukurydzianą z 1½ łyżki wody. Dodaj do woka zawiesinę skrobi i sos ostrygowy. Zagotuj, dorzuć kiełki fasoli oraz osączone kawałki kurczaka i przemieszaj. Nałóż do misek porcje makaronu, a na wierzch kurczaka i posyp posiekaną dymką. Od razu podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Carpaccio
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kminkowe ragout z jelenia
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.