Choucroute z kiszonej kapusty i wieprzowiny

Przepis z programu W interesie mięsożercy (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Choucroute z kiszonej kapusty i wieprzowiny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 golonka wieprzowa

1 ząbek czosnku

1 łodyga selera naciowego

1 marchewka

1 cebula

3 jabłka

2 wędzone kiełbaski

4 kiełbaski wieprzowe

1 filiżanka białego wina

100 g masła

pancetta

boczek

kapusta kiszona

liście laurowe

nasiona kopru włoskiego

jagody jałowca

 

 

Przygotowanie:


Golonkę wkładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, nasiona kopru włoskiego i jagody jałowca. Seler naciowy, marchew, por, czosnek i cebulę siekamy na grube kawałki. Wrzucamy do garnka. Wlewamy wodę. Przyprawiamy solą (niewielką ilością, ponieważ uprzednio konserwowana golonka jest już słona). Gotujemy przez mniej więcej dwie godziny. Na dno żaroodpornego garnka kładziemy warstwę kapusty kiszonej, dodajemy jabłka starte razem ze skórką. Następnie wrzucamy kawałki boczku bez kości, wędzonej i wieprzowej kiełbasy, pancetty i wędzonego boczku. Mięso przykrywamy kiszoną kapustą. Wkładamy kilka liści laurowych, nasiona kopru włoskiego i jagody jałowca. Na wierzchu kładziemy kawałki golonki. Dodajemy trochę wywaru, białe wino i masło. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do pieca. Przez dwie godziny pieczemy w temperaturze 150°C. Podajemy z musztardą Dijon i ziemniakami posypanymi natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak w glazurze klonowej
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Cielęcina a la Brillant Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Polędwica wołowa na sosie z kurek na ziemniaczanych plackach
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wątróbka z malinami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Podroby
kuchnia świata: Kuchnia polska
Dhansak z baraniny
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.