Choucroute z kiszonej kapusty i wieprzowiny

Przepis z programu W interesie mięsożercy (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Choucroute z kiszonej kapusty i wieprzowiny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 golonka wieprzowa

1 ząbek czosnku

1 łodyga selera naciowego

1 marchewka

1 cebula

3 jabłka

2 wędzone kiełbaski

4 kiełbaski wieprzowe

1 filiżanka białego wina

100 g masła

pancetta

boczek

kapusta kiszona

liście laurowe

nasiona kopru włoskiego

jagody jałowca

 

 

Przygotowanie:


Golonkę wkładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, nasiona kopru włoskiego i jagody jałowca. Seler naciowy, marchew, por, czosnek i cebulę siekamy na grube kawałki. Wrzucamy do garnka. Wlewamy wodę. Przyprawiamy solą (niewielką ilością, ponieważ uprzednio konserwowana golonka jest już słona). Gotujemy przez mniej więcej dwie godziny. Na dno żaroodpornego garnka kładziemy warstwę kapusty kiszonej, dodajemy jabłka starte razem ze skórką. Następnie wrzucamy kawałki boczku bez kości, wędzonej i wieprzowej kiełbasy, pancetty i wędzonego boczku. Mięso przykrywamy kiszoną kapustą. Wkładamy kilka liści laurowych, nasiona kopru włoskiego i jagody jałowca. Na wierzchu kładziemy kawałki golonki. Dodajemy trochę wywaru, białe wino i masło. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do pieca. Przez dwie godziny pieczemy w temperaturze 150°C. Podajemy z musztardą Dijon i ziemniakami posypanymi natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Ślepe zięby w piwnym sosie
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Pieczony udziec jagnięcy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.